Opnieuw leven met een gerust hart

Hartfalen is een chronische ziekte en heeft gevolgen voor je dagelijks leven. Je bent bijvoorbeeld sneller kortademig en je de angst voor een hartaanval of andere complicatie spookt constant door je hoofd. Maar dankzij het Plibo programma kun je opnieuw met een gerust hart en met volle teugen van het leven genieten.

Hartfalen?

Kan ik nog wel genieten van het leven?

Hartfalen is een chronische ziekte waarbij je hart minder goed werkt. De hartspier is verzwakt en hierdoor wordt er niet meer voldoende bloed rondgepompt in het lichaam. Door de symptomen van hartfalen (vermoeidheid, verminderd inspanningsvermogen, kortademigheid, etc), zijn patiënten meestal beperkt in hun lichamelijke en dagelijkse activiteiten. Daarbovenop zorgt de angst voor een hartaanval vaak voor een verdere daling van de levenskwaliteit, en kan soms zelfs leiden tot depressie.

Hoe leven met Hartfalen?

Mensen met hartfalen kunnen nog steeds van het leven genieten. Er zijn echter levensstijlaanpassingen voor nodig:

Voeding

Eet minder verzadigde vetten en pas op met het gebruik van zout. In de meeste gevallen is het vermijden van alcohol aangeraden. 

Beweging

Overgewicht zorgt voor een extra belasting op het hart. Naast een gezonde voeding helpt lichaamsbeweging je gewicht onder te controle te houden.

Stress

Stress kan zorgt voor een verhoogde bloeddruk en dient vermeden te worden bij hartfalen. Leer omgaan met spanningen en vermijdt stressvolle situaties.  

Plibo. Helpt Je Weer Genieten

De Plibo app zit boordevol handige tips, oefeningen, recepten, en meer. Je gewicht, bloeddruk, en hartslag worden nauwkeurig opgevolgd, en je wordt automatisch verwittigd indien er afwijkingen vastgesteld worden. Tenslotte krijg je een persoonlijke Plibo coach toegewezen. Deze verpleegkundige coach helpt je stap voor stap je levensstijl aan te passen gedurende je wekelijkse of maandelijkse telefonische sessies.

Het Plibo Programma

Handige Informatie

De Plibo app zit boordevol handige informatie, gaande van medische informatie over de ziekte, handige tips voor leven met hartfalen, heerlijke en gezonde recepten, antwoorden op veel gestelde vragen, en meer. Je kan de Plibo app gratis downloaden voor je smartphone of tablet via Google Play of de Apple App store.

Nauwkeurige Opvolging

Je kan de Plibo app eenvoudig verbinden met een hartslagmeter, bloeddrukmeter, en weegschaal. Zo kan je de evolutie van je waarden makkelijk opvolgen.  Bovendien word je automatisch herinnerd aan je medicatie en gaat er een alarm af indien afwijkingen worden vastgesteld.

Persoonlijke Begeleiding

Jouw persoonlijke Plibo coach helpt je stap voor stap je levensstijl aan te passen. Hij of zij bekijkt samen je waarden en evolutie, bespreekt je voeding en beweging, beantwoord al je vragen, en helpt je de aanpassingen maken die nodig zijn om terug volledig van het leven te genieten.

Protons in a hart-like figure

Herken De signalen

Hartfalen is een chronische ziekte en wordt meestal veroorzaakt door andere hart- en vaatziekten of langdurige hoge bloeddruk. Signalen die kunnen wijzen op mogelijk hartfalen zijn langdurige vermoeidheid, kortademigheid, of vocht dat wordt vastgehouden in het lichaam.

Hoewel de eerste twee signalen redelijk makkelijk vast te stellen zijn, is het iets moeilijker om te herkennen of je lichaam vocht aan het vasthouden is.

Op enkele dagen meerdere kilo’s bijkomen, een opgezette buik, minder eetlust, ’s nachts meerdere keren moeten plassen, en dikke enkels of voeten kunnen een indicatie zijn.

Herken je één of meerdere van deze signalen? Neem dan contact op met je huisarts.

Een Nieuwe Balans

Leven met hartfalen betekent niet dat je niets meer kunt doen en dus niet meer van het leven kunt genieten.

Met de juiste levensstijlaanpassingen kun je zeker en vast nog de dingen doen waar je van houdt (fietsen, spelen met kleinkinderen, etc), maar je zal een nieuwe balans moeten vinden tussen rust en activiteit.

Je moet voorzichtiger leren omgaan met je energie, bepaalde beperkingen accepteren, en voor een aantal zaken meer je tijd nemen. Je Plibo coach kan je helpen met deze nieuwe balans, stap voor stap, op te bouwen.

A pile of rocks balancing in front of a lake

Gentse Steenweg 1434
1082 Sint-Agatha-Berchem

Ondernemingsnummer:
BE0698.831.451

info@plibo.be